Velkommen
Velkommen til Kildehuset - vi glæder os til at lære jer at kende.
Hvis I ikke allerede har været på rundvisning i vores hus, er I meget velkomne til at kontakte os og lave en aftale herom.
Praktiske informationer
En god begyndelse
Vi hjælper jer med den bedste og mest trygge indkøring for jeres barn. Børn har mest af alt brug for tryghed, når de skal lære mere af verden at kende. Den tryghed får de hos deres forældre, og de får den ved, at forældrene er rolige og viser dem vejen og tager sig tiden til, at børnene selv tør møde den.
Det er forskelligt fra barn til barn hvor lang tid, der er brug for under indkøringen. Dog er tommelfingerreglen cirka en uge. Når jeres barn først har vænnet sig til at være i Kildehuset sammen med dig (mor eller far), og samtidig har knyttet sig til en anden voksen, kan du så småt begynde at gå i kortere tid, som I nu aftaler indbyrdes.
Hvis dit barn græder og er helt ude af sig selv, så er det for tidligt, at du går. Græder det bare lidt og stopper efter et par minutter, er I ved at være på rette vej. Når du går, kan du aftale med personalet, at de kan ringe til dig, hvis dit barn bliver meget ked af det.
Går alt godt og indkøringen lykkedes på kortere tid, end man har sat af, har I til gengæld mulighed for en blid opstart på hverdagen, og det er anbefalelsesværdigt for både børn og forældre. Begge kan nyde godt af at have en overgangsperiode, hvor man stille og roligt vænner sig til at være lidt mere fra hinanden.
Hvis dit barn tidligt i indkøringsprocessen bliver syg eller af anden grund er fraværende, kan det blive nødvendigt at starte lidt forfra med indkøringen.
Det er ofte en stor forandring for dit barn at starte i vuggestue og børnehave. Derfor vil der ofte også være helt naturlige reaktioner på omstillingen fra dit barn. Måske spiser dit barn mindre end det plejer eller søger tættere kontakt, måske med et ønske om at sove tættere på mor og far.
Sig farvel til dit barn
Det er altid bedst at sige farvel til dit barn og tage tydeligt afsked - for eksempel ved at vinke ved vinduet. Lad være med at snige dig ud, for så bliver dit barn ofte mere uroligt. Det bliver sværere, hvis du ikke tydeligt viser, hvad der skal ske.
Velkommen til vuggestuen
Her i vuggestuen er vi 3 stuer - Basserne, Noderne og Tuttierne. Hver stue har en normering på 11 børn og 3 voksne.
Vi er en del af en sangglad institution, hvilket stuernes navne også afspejler.
Hverdagen
Vuggestuen åbner i hus Øst klokken 06.30. Her møder det første personale ind og forbereder morgenmad til de af vores børn, der møder tidligt ind. Vi tager imod jeres børn, mens havregrøden koger og ofte hjælpes børn og voksne om at få dækket morgenbord, inden vi sætter os.
Foruden havregrød består morgenmaden ofte af lidt brød og havregryn til de større børn. Vi tilbyder morgenmad frem til klokken 07.45, hvorefter vi går på stuerne. I vil oftest finde os voksne i gulvhøjde, hvor vi har det bedste nærvær med børnene. Nogle børn bliver afleveret og er klar til leg med vuggestuevennerne med det samme, andre børn nyder at sidde hos en voksen, måske vågne lidt inden legen kan begynde.
Klokken 09.00 - 9.30 har vi morgensamling på stuerne. Her lukker vi døren og siger pænt godmorgen til hinanden. Vi synger forskellige sange. Af og til er det sange fra sangkufferten, hvor børnene på skift kan trække en rekvisit fra kufferten, som vi synger om. Andre gange er der fri sang ud fra børnenes ønsker. Vi kan også finde på at læse op fra en lille billedbog. Ved morgensamlingen tilbydes børnene brød og vand/mælk.
Klokken 09.30 fordyber vi os i leg på stuen. Det kan både indeholde planlagte aktiviteter og leg. Vi har også en dejlig stor legeplads med et afgrænset område særligt for vuggestuebørnene. Det er rart for alle at komme ud og få frisk luft, bage nogle flotte sandkager eller ruche en tur på ruchebanen. Vi er desuden heldige at være placeret tæt på grønne områder, hvor vi gerne går en tur med børnene.
Omkring klokken 10.45 spiser vi frokost, der er tilberedt fra vores gode køkkendame. Der er skiftevis varme retter, suppe, grød og en dag til smøre-madder. Under vores måltider støtter vi børnene i at spise selv. Vi øver os i at bruge bestik, holde på en kop, øse op med en ske og så videre.
Efter frokost er børnene ved at være rigtig trætte. Vi skifter bleer, finde sutter og sovebamser frem. Vores mindste vuggestuebørn sover i vogne udenfor. Vores store vuggestuebørn over to år øver sig i selv at tage tøj af og gå på toilet. De sover på madrasser indenfor.
Klokken 14.00 samles vi igen om bordet. Børnene tilbydes et eftermiddagsmåltid bestående af brød og frugt.
Eftermiddagen bruger vi på leg enten på stuen eller på legepladsen. Vi følger barnets spor og får bygget Duplo, lagt puslespil, tegnet eller lavet en forhindringsbane. Det er oftest børnenes initiativer, der afgør, hvad vi her dykker ned i.
Fra cirka klokken 16.00 er vi ofte sammen med den børnehavegruppe, som bor i hus Øst. En skøn dag i Kildehuset er ved at nå sin ende.
Klokken 17 lukker vuggestuen (klokken 16.30 om fredagen).
Vi siger tak for en dejlig dag!
Velkommen til børnehaven
Børnehaven består af 2 stuer - Rytmerne og Takterne. Vi holder til i hus Vest. Der er cirka 22 børn og 3 voksne på hver stue.
Vi er en del af en sangglad institution, hvilket stuernes navne også afspejler.
Vi mødes alle vi på tværs hver dag – dels når vi er i udviklingsgrupper, og når vi er på legepladsen. Derud over tager vi også på ture sammen.
Hverdagen
Børnehaven åbner i klokken 06.30. Her møder det første personale ind og forbereder morgenmad til de af vores børn, der møder tidligt ind. Vi tager imod jeres børn mens havregrøden koger, og ofte hjælpes børn og voksne om, at få dækket morgenbord, inden vi sætter os.
Foruden havregrød består morgenmaden ofte af lidt brød og havregryn til de større børn. Vi tilbyder morgenmad frem til klokken 07.45, hvorefter vi går på stuerne. I vil oftest finde os voksne i gulvhøjde, hvor vi har det bedste nærvær med børnene. Nogen børn bliver afleveret og er klar til leg med venner med det samme, andre børn nyder at sidde hos en voksen, måske vågne lidt inden legen kan begynde.
Klokken 09.00 - 09.30 har vi morgensamling på stuerne. Her lukker vi døren og siger pænt godmorgen til hinanden og får øje på, hvem der er her og hvem vi mangler. Vi synger forskellige sange, vi vælger hver måned en ny sang til Månedens-sang. I kan se på tavlen uden for stuen, hvilken sang vi har valgt. Hver morgen kigger vi ud ad vinduet sammen for at se, hvordan vejret er. Vi taler om vejret: "Er der sol, vind, regn eller skyer?”. Vi taler om årstiden, måneden og datoen. Vi oplever, hvordan børnene tager deres viden med sig i løbet af dagen - for eksempel i garderoben har børnene samtaler med hinanden om, hvad de skal tage på, nu hvor det er regnvejr. Børnene forberedes på dagen - hvem skal lave hvad med hvem?
Efter morgensamlingen nyder børnene deres medbragte formiddagsmad.
Klokken 09.30 går vi i udviklingsgrupper. Børn og voksne mødes på tværs af stuerne. Vi arbejder med vores aktuelle tema, vi mødes i lege og aktiviteter, som er særligt tilrettelagt i forhold til udviklingsmålet for gruppen. (I kan se hvilket tema samt hvilke aktiviteter, vi arbejder med i de enkelte grupper, på informationstavlen ved indgangen til begge huse).
Klokken 11.00 mødes vi igen på de enkelte stuer og nyder den lækre mad, som vores køkkendamer har lavet til os. Børnene hjælper på skift med at dække bord og sige ”værsgo”. Under vores måltid ser, dufter, smager og snakker vi om maden på vores tallerken.
Efter frokost er vi udenfor. Vi har en dejlig stor legeplads. Det er rart for alle at komme ud og få frisk luft, bage nogle flotte sandkager, få en gyngetur eller løbe om kap med vennerne.
Nogle af vores mindste børnehavebørn sover stadig til middag - de sover på madrasser indenfor. Vi finder sovebamserne frem og børnene puttes og får sig en dejlig lur oven på en indholdsrig formiddag.
Klokken 14 samles vi igen om bordet på stuerne rundt i huset. Vi holder eftermiddagssamling, der synges en sang eller læses en historie, og vi taler om det, vi er optaget af. Børnene spiser deres medbragte eftermiddagsmad.
Eftermiddagen bruger vi på leg enten på stuen eller på legepladsen. Vi følger barnets spor, vi igangsætter, følger, deltager og støtter børnene i deres leg. Eftermiddagen består ofte også af kreative værksteder, hvor vi tegner, klipper, arbejder med perler og meget mere. Det er oftest børnenes initiativer, der afgør, hvad vi her dykker ned i.
Fra cirka klokken 16.00 er vi ofte sammen på tværs af stuerne. En skøn dag i Kildehuset er ved at nå sin ende.
Klokken 17.00 (klokken 16.30 om fredagen) slukker og lukker vi.
Vi siger tak for en dejlig dag!
Velkommen til specialgruppen Tonerne
Tonerne er en stue for børn med behov for et mindre læringsmiljø og en særlig inkluderende pædagogisk struktur. Her er der er plads til i alt 8 børn i alderen 1-6 år. Hertil er der er tilknyttet 5 specialpædagoger og et eksternt fagteam bestående af:
- Psykolog
- Specialpædagogisk småbørnskonsulent
- Talehørekonsulent
- Fysioterapeut
- Børneergoterapeut
Teamet har jævnligt deres gang på stuen.
Tonerne arbejder med at tilpasse den pædagogiske læringstilgang til det enkelte barns udviklingsbehov. Vi arbejder med afsæt i det enkelte barns udviklingsmål, hvor vi tager udgangspunkt i det enkelte barns ressourcer og udfordringer. Vi tilstræber at skabe en tryg og forudsigelig hverdag for alle. Vi arbejder med en tydelig dagstruktur. Dette gør vi ved hjælp af billedunderstøttende materiale som for eksempel piktogrammer, tegn til tale og andre specialpædagogiske redskaber.
Børnene fra Tonerne deltager i det omfang, det giver mening for det enkelte barn, i aktiviteter med børn fra de øvrige stuer. Det kan være til frokost, til samling, til musik, eller ved ture ud af huset. Derudover er vi på legepladsen hver dag sammen med de andre børn fra Kildehuset.
Det fysiske læringsmiljø
Tonerne har lokaler i hus Vest sammen med to børnehavegrupper. Tonernes lokaler består af egen indgang med garderobe, tre læringsrum og et badeværelse.
Læringsmiljøet er delt op i legezoner med blandt andet bilhjørne, dyrehjørne og legekøkken. I de øvrige rum er der fokus på sansestimulerende aktiviteter såsom boldbassin, motorikbane og muligheder for taktile lege ved hjælp af sansemåtter, bolde- og sansekasser, vandleg med mere, hvor fin- og grovmotorik, balance- og koncentrationsevne kan styrkes.
Vi har mulighed for at mindske læringszonerne ved behov, ved brug af skærme. Vi kan tilbyde børnene høreværn, hermed skærme af for ydre stimuli. Hvert barn har derudover en arbejdskasse, som indeholder materialer, der er tilpasset det enkelte barns udviklingsmål. Disse materialer anvendes i de særlige tilrettelagte læringsaktiviteter.
Tonernes deler legeplads med de øvrige stuer i Kildehuset. I vores udemiljø findes bålplads, gynger, sandkasser, legehuse, cykler, klatrestativer, trampoliner, boldbane, bakker og små hyggelige legekroge. Dette giver mulighed for at udfordre kroppen, sanserne og fantasien i fællesskab med andre.
Hverdagen
Hver morgen i tidsrummet klokken 06.30 til 07.45 har jeres barn mulighed for at spise morgenmad i fællesrummet, sammen med de øvrige børnehavebørn. Her består morgenmaden af havregrød, lidt brød og havregryn.
Klokken 07.45: Vi går på stuen, hvor vi er i rolige aktiviteter. De voksne på stuen vil tage imod børn, igangsætte samt understøtte leg og læring i små fællesskaber. Rolige aktiviteter på stuen kan eksempelvis være, leg med modellervoks, tegning, togbane, biler eller Lego. Enkelte børn kan have brug for at starte dagen med at fordybe sig i en arbejdskasse, hvor indholdet er afstemt i forhold til udviklingsniveau og interesse. Indholdet heri kan blandt andet være spil, puslespil, bøger, opgaver med mere. Alt imens de resterende børn møder ind og får vinket farvel til mor og far.
Klokken 09.00 - 09.30: Vi lukker døren og holder samling i mindre grupper -afhængig af alder og udviklingsniveau. I grupperne siger vi godmorgen til hinanden og synger sange, som understøttes af genstande, fagter og bevægelse. Vi udvælger sange, som passer til særlige temaer eller årstider. Udover sangene leger vi også - det kan være ”Lille hund” eller lignende. Her vægtes den fællesopmærksomhed i gruppen. Herefter forberedes de enkelte børn eller den mindre gruppe på dagens aktiviteter.
Klokken 09.30: Vi går i gang med at fordybe os i dagens planlagte aktiviteter, som for nogles vedkommende vil være sansestimulerende motorik såsom sanselig leg, maling og bagning. Lege med turtagning, hvor udtale og kommunikation vægtes. Alt imens andre børn er i udviklingsgrupper på andre stuer, på legeplads eller på tur i nærområdet. Børnene forberedes på skiftet fra aktiviteterne til toilet og frokost.
Klokken 10.30 - 11.00: Vi rydder vi op efter aktiviteter, går på toilettet, får skiftet ble og vasket hænder imens andre dækker bord til frokost.
Klokken 11.00: Til frokost nyder vi køkkenets mad, som skiftevis består af varme retter, suppe og smøre-selv- madder. Under måltiderne støtter vi børnene i at spise selv. Vi øver dem i at bruge bestik, holde på en kop, øse op og så videre. Her er børnene også velkomne til at spise eventuelt medbragt mad.
Klokken 11.30: Pauser, hviletid og middagslur for de børn, der har brug for det. De yngste sover i barnevogn udenfor og dem, der hviler sig, gør det på en madras indenfor, og ellers er der mulighed for at holde pause med en bog, et spil eller lignende, indtil det bliver tid til lidt frisk luft.
Klokken 11.45: Vi går på legepladsen. Her er der mulighed for at bygge sandslotte eller bage flotte sandkager, cykle om kap med de andre, snuppe sig en tur i klatrestativet, hygge sig i legehusene eller udforske legepladsens planter og små dyr.
Klokken 13.30: Vi trækker ind fra legepladsen, hvor vi går på toilettet får skiftet ble, vasket hænder og dækker bord til frugt.
Klokken 14.00: Til frugt samles vi om bordene på stuen. Her spiser børnene deres medbragte eftermiddagsmad. Vi taler om det, som vi har lavet i dag, og hvad vi skal lave efter frugt. Vi rydder op og gør klar til leg og individuelle aktiviteter.
Klokken 15.00 - 16.00: Vi leger på stuen og sidder med rolige aktiviteter. Heri understøtter vi fællesskaberne, det enkelte barns interesser og initiativer. På dette tidspunkt kan der også være børn, som har brug for en pause med voksne, ved eksempelvis at få læst højt fra en bog.
Klokken 16.00: Vi begynder at rydde op på stuen og fortsætter lege og aktiviteter på en af de andre stuer. Her følger der en af stuens voksne med.
Klokken 17.00: Vi siger farvel og på gensyn i morgen. Børnehaven lukker.
Åbningstider
Kildehuset er åbent mandag - torsdag klokken 06.30 -17.00 og fredag klokken 06.30 -16.30.
Morgenmad
Der er mulighed for at spise morgenmad frem til klokken 07.45. Dette foregår i fællesrummet i begge huse.
Aula
Det er vigtigt for os, at I har en god fornemmelse af jeres barns dagligdag. Den direkte og daglige kontakt er derfor meget vigtig.
Derudover anvender vi en digital kommunikationsplatform Aula. På Aula finder I billeder og beskrivelser af afviklede aktiviteter, samt information om planlagte aktiviteter, nyheder, hvad vi er optaget af for tiden og meget mere. Vi opfordrer jer til at give jer tid til at hente information om jeres barns hverdag i Kildehuset. Hvis teknikken driller, er vi klar til at hjælpe.
Aflevering og afhentning
Når I kommer om morgenen, og når I henter om eftermiddagen, skal I tjekke jeres barn ind/ud på Aula via iPad'en ved hver hovedindgang. Det er stadig vigtigt at sige goddag og farvel til personalet, en varm velkomst og et farvel og tak for i dag, giver dit barn den bedste dag. Hvis jeres barn hentes af andre, skal vi have besked via Aula.
Giv os besked ved sygdom og ferie
Brug også Aula til at melde fravær ved sygdom, fridage og ferie - meget gerne så tidligt som muligt.
Dette skal I medbringe ved opstart
Der er lidt forskel på, hvad I skal medbringe - afhængig af om jeres barn starter i vuggestuen eller børnehaven. Vi har lavet en lille huskeliste til jer:
- Bleer - hvis du går i børnehave
- Flyverdragt - hvis det er vinter eller efterår
- Hue og vanter – til årstiden
- Regntøj og gummistøvler
- Skiftetøj
- Sovedyr, nusseklud, bamse
- Sutsko
- Sutter med navn på
Udeliv
Ud over den friske luft giver naturen os uendelig meget plads til kropslig udfoldelse. Vi tager børnene med ud på ture så meget som muligt. Vi er heldige at bo i et område med mange tilbud til børnene, samt gode stisystemer og skønne grønne arealer.
Hvis vi ikke tager på tur, så prioriterer vi, at børnene alligevel kommer ud og får frisk luft på vores legeplads hver dag. Der er selvfølgelig forskel på, hvor længe vi er ude om vinteren og om sommeren, men vi går ud i alt slags vejr.
Vores legeplads inviterer til mange forskellige aktiviteter, der er motoriske udfordringer til alle. Der er klatretræer og buskadser, hvor man kan gemme sig, kanter til at balancere på, trampoliner til at hoppe på, sandkasse at grave i, cykler og andre køretøjer at køre på.
Madordning
Kildehuset har madordning - det gælder alle måltider i vuggestuen og hovedmåltidet i børnehaven.
En madordning for os er meget mere end bare sund mad. Den bidrager med en masse gode ting til hverdagen. Det er hyggeligt at være fælles om at smage og opleve igennem vores sanser: Vi ser, dufter, smager og snakker om maden på vores tallerken.
Vores køkkenassistenter sørger for, at børnene får en varieret, ernæringsrig kost og gradvist bliver introduceret til nye madvarer og smagsoplevelser.
Ugens menu hænger ved køkkenet i hvert hus.
Husk
- Børnehavebørnene skal medbringe en formiddags- og eftermiddagsmadpakke samt drikkedunk.
- Vi anbefaler en sund madpakke med frugt, grønt og fiberrig kost.
Mere information om Høje-Taastrup Kommunens mad- og måltidsprincipper: